Careful consideration needed to be given to the impact of the proposed enlargement of this thatched cottage in a secluded site in South-Oxfordshire.  With the existing roof having only a relatively modest height, the design chosen for the rear extension developed around a pair of matching gables to accommodate the width of space needed internally.  The client chose to take advantage of the sloping ground, to add a semi-basement beneath this new accommodation, to maximise the amount of new floorspace created.  The structural choice for the three storey rear addition, as well as the new two-storey side extension, was a traditionally proportioned oak-frame with render infil panels. The result breathes new life into a dark and unloved cottage, creating a spacious family house with improved light and circulation, while all the while being mindful of the historic fabric and appearance.

Services: Design and planning negotiation (including addressing historic building issues)

5 bedrooms

Oak-frame by Oakwrights

Photography c/o John Williams