A replacement to a modestly sized bungalow, the site is located in beautiful Hampshire countryside. Set within the New Forest National Park, and a Conservation Area, planning policies were strict.  However, following successful negotiations, including providing artistic impressions of the finished design from critical viewpoints in the surrounding landscape, planning was approved for the relocation of the house on the site, and the creation of a two-storey house, along with a basement.

Services – Design and Planning

2 bedrooms.  1,658f² (plus basement)

Oak-frame and Encapsulation by Oakwrights

Photography c/o Oakwrights and Mark Welsh

Client Testimonial: “We were introduced to John by Oakwrights after we decided to go ahead with building an oak framed house with them. I couldn’t have been happier with their recommendation, at our first meeting he listened carefully, taking note of our lifestyle, plot, wishes and planning constraints. He then drew up plans for a house that incorporated all of our ideas and some excellent ones of his own. We live in a conservation area within The New Forest National Park and so had stringent planning requirements to cope with, John managed, by clever, sympathetic design and persuasive, intelligent argument to get the planning permission fairly quickly for us. He was always during the whole process, friendly, approachable, creative and very helpful.

We now live in a house that is filled with light and character, feels far more spacious than it’s footprint, has a beautiful view from every window and functions very efficiently in terms of fuel economy with its thick insulation and orientation to the sun combined. We love living here and are very grateful to John for his design and to Oakwrights for introducing him to us.”

Liz and Derek